Rollend materieel

_DSC2856 e-mail

De startbus

Onze startbus is een belangrijk onderdeel van de startplaats. De startbus is uitgerust met een seinlicht waarmee lichtsignalen aan de lierist worden gegeven. Door deze signalen weet de lierist wanneer er een vliegtuig moet worden opgelierd.

De startbus is ook uitgerust met communicatieapparatuur waarmee contact kan worden gehouden met de vliegtuigen in de lucht en met de lierist.
Achterin de bus bevindt zich een grote drinkwatertank, zodat er altijd genoeg water aanwezig is. Dit is belangrijk want je verliest veel vocht als je een hele dag op het veld staat. Daarnaast is de bus uitgerust met zonneschermen, zodat er op de startplaats voldoende schaduw is. Ook onze startcomputer bevindt zich in de startbus. Hierin worden alle starts en landingen digitaal bijgehouden, zodat je achteraf precies kan nagaan hoe lang je gevlogen hebt.

GAE Unimog+lier

De lieren, de Unimog en de tractor

GAE bezit twee van Gelder zestrommellieren. De een is reserve voor de ander. Daarmee creeren we bedrijfszekerheid. De ene lier staat permanent op Terlet en de andere staat permant op Flo. Zo nu en dan hebben we zelfs een parallel bedrijf!

Beide lieren beschikken over zes kunststof kabels waarmee de vliegtuigen omhoog worden gelierd. Zo hebben we altijd ruim voldoende startcapaciteit voor onze vliegtuigen en die van onze gasten, en hoeft er nooit lang gewacht te worden tot er weer kabels zijn. Zie Wikipedia.

 

Om de lier te transporteren, hebben wij een Unimog die de lier over de weg en over het veld kan vervoeren. Ook wordt de Unimog op het veld gebruikt om de kabels mee uit te rijden.

Tot slot hebben we ook nog een tractor; een Case Internatioanl, liefkozend "Kees"genoemd. Deze tractor wordt gebruikt op Terlet als de Unimog op Flo staat.

GAE - Golfkar

De golfkarren

Onze golfkarren maken het werk op de strip gemakkelijk.

Ze worden gebruikt om gelande vliegtuigen uit het veld te slepen, zodat ze snel weer inzetbaar zijn om opnieuw te starten. Ook worden ze gebruikt om benodigheden van en naar de startplaats en de camping over het vliegveld te vervoeren.

GAE heeft vier van deze golfkarren. Ook heeft GAE een Nissan personenauto. Deze wordt als golfkar gebruikt.

_DSC4281 e-mail

De veldwerker

Veel enthousiaste personele inzet is nodig om de startbus, de kabelwagen, trekkers en golfkarren te rijden en om de lier te bedienen. De leden die daarvoor opgeleid zijn zie je dan ook met plezier afwisselend hand-en spandiensten verrichten om het vliegbedrijf vlot gaande te houden. Ze behoren overdag tijdelijk tot het veldmateriaal (dat 's avonds bevoorrecht aan de stamtafel of bij het kampvuur aan kan schuiven).