EVO

EVO Elementaire Vlieg Opleiding

Je eerste zweefvliegles

 

De eerste vlucht is een heel bijzondere ervaring!

Vooral de eerste lierstart is een adembenemende en sensationele belevenis. In een paar seconden accelereert het vliegtuig naar 100 kilometer per uur  en is dan bijna onmiddellijk los van de grond. 

 

In de seconden daarna wordt een klimstand van ongeveer 45 graden bereikt. Als de lierkabel op circa 400 meter wordt afgekoppeld verandert de cockpit in een oase van rust. Een uiterst ontspannen en vooral stille zweefvlucht is begonnen...!


Deze eerste vlucht wordt nog geheel gevlogen door de instructeur, maar bij de volgende vluchten neem je als leerling geleidelijk aan steeds meer taken over.

 

Zweefvliegen is niet bijzonder moeilijk en je kunt het snel leren!

 

De zweefvliegopleiding

 

Het eerste deel van de opleiding begint in een tweezitter samen met een instructeur. Als leerling zit je voorin en de instructeur zit achter. Dit gedeelte heet 'Dubbel Besturings Onderricht' of kortweg 'DBO'. Naarmate het aantal starts (en je ervaring) toeneemt, doe je steeds meer zelf. De instructeur houdt scherp in de gaten of je alle beslissingen zelfstandig kunt nemen en de vereiste handelingen correct uivoert van de start tot en met de landing.

 

Na goed uitgevoerde checkvluchten met ten minste twee instructeurs, kun je 'solo' komen: dat is altijd weer een groot feest! Je eerste solovlucht is een ervaring die je nooit meer zult vergeten: twintig jaar later zul je nog precies weten hoe het die dag was, hoe de zon scheen en het gras en de bloemen roken na de geslaagde landing...

Als solist vlieg je alleen, maar wel onder directe verantwoordelijkheid van de instructeur. Dit wordt eerst gedaan in de tweezitter waarop je les hebt gehad, zo kan je er aan wennen dat je alleen in het vliegtuig zit.

2015.02.2011

Meer valt te lezen in de uitgave Elementaire Vlieg Opleiding (EVO), een uitgave van de KNVvL.