VVO

VVO De Voortgezette Opleiding

Weer op de grond na eerste solo! De Voortgezette Opleiding begint na je eerste solo. Je wordt door de instructeur 'gebriefd' over het vliegen in de eenzitter.

Het grootste gedeelte van de VVO bestaat uit het opdoen van ervaring als solist in een eenzitter, onder toezicht van je instructeur. Voor elke vlucht als solist moet je om een briefing van een instructeur vragen en je krijgt regelmatig een 'checkstart', voordat je als solist weer de lucht in mag.

Ben je eenmaal solist, dan is dat hét moment om te beginnen aan de voorbereidingen voor het examen voor het Light Aircraft Pilot Licence (LAPL). Dat examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

Het LAPL geeft je de bevoegdheid om volledig zelfstandig te vliegen en het wordt afgegeven door Het IL&T. Pas nadat je je theorie hebt gehaald, mag je je aanmelden voor het praktijkexamen. Dit wordt afgenomen door tenminste twee examinatoren en omvat minstens drie vluchten.

Gemiddeld doet een zweefvlieger er twee jaar over om zijn of haar LAPL te halen. Er zijn echter genoeg voorbeelden van fanatieke zweefvliegers, die dit in een kortere tijd voor elkaar kregen.