Veiligheid

Zweefvliegen is een veilige sport zolang je goed blijft nadenken en je aan de regels houdt. De spelregels zijn de afgelopen honderd jaar letterlijk met vallen en opstaan geleerd; maar wie nu begint met zweefvliegen kan deze ervaring snel en veilig overnemen.

Zweefvliegtuigen zijn licht maar heel stevig gebouwd en worden binnen onze club goed onderhouden. De opleiding tot zweefvlieger is grondig. Je wordt opgeleid door ervaren instructeurs die het leuk vinden je kennis te laten maken met hun passie. Een passie die je waarschijnlijk snel overneemt.

 

Er wordt van een leerling heel wat gevraagd. Leren zweefvliegen is niet iets voor gemakzuchtige mensen. Je zult in korte tijd heel veel dingen onder de knie moeten krijgen. Je moet een vliegtuig leren besturen, terwijl je voortdurend  in de gaten houdt waar het vliegveld is en waar andere vliegtuigen zich bevinden. Je zult moeten leren om vooruit te denken, dingen vooraf te plannen en te controleren.

 

Iedere vliegdag begint met een  briefing over de toestand van het veld, het weer etc. Daarna volgt de inspectie van de vliegtuigen en de startmiddelen zoals van de lier en de kabels. Iedere vlucht begint met een  controle van alle stuurorganen (rolroeren, richtingsroer, voetenstuur, stuurknuppel) en de instrumenten.

 

Tijdens je opleiding worden allerlei situaties geoefend en noodsituaties getraind, voordat je zonder instructeur de lucht in mag. Je eerste solovlucht is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Twintig jaar later zul je nog precies weten hoe het die dag was, hoe de zon scheen en het gras en de bloemen roken na de geslaagde landing... Maar je gaat pas solo als je instructeur er van overtuigd is dat je het kunt en dat je veilig vliegt.

 

Vliegen is veilig vliegen. Dat gaat over het gebeuren op de grond of in de lucht. Dat heeft met het gedrag van de anderen en het gedrag van jezelf te maken. Overmoed en onachtzaamheid worden bij GAE niet gewaardeerd.